CSRD – ny rapporteringsplikt, ny riktning för affären
- Johan Andersson
- 26 mars
- 1 min läsning
EU:s nya hållbarhetsdirektiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) innebär en rejäl upptrappning jämfört med tidigare krav på hållbarhetsrapportering. Där det gamla regelverket (NFRD) endast omfattade stora börsbolag, utökas nu kraven till att stegvis omfatta tusentals fler företag – även onoterade.
CSRD kräver inte bara fler rapporter – det kräver bättre rapporter. Det handlar om att visa hur hållbarhetsfrågor påverkar företagets resultat, och hur företaget i sin tur påverkar miljö och samhälle. Det kallas dubbel väsentlighet, och innebär ett mer genomgripande och transparent sätt att redovisa hållbarhet.
Tidslinjen ser ut så här:
• 2024: Gäller för stora börsnoterade företag (redovisning 2025)
• 2025: Gäller för stora icke-noterade företag
• 2026: Små och medelstora börsnoterade företag
Det här är inte bara en rapporteringsfråga – det är en strategisk affärsfråga. Företag som redan idag arbetar cirkulärt har ett stort försprång. Varför? För att cirkulär affärsutveckling bygger in resurseffektivitet, transparens, klimatsmarta lösningar och långsiktigt värdeskapande – precis det som CSRD vill att företag ska visa.
CSRD är med andra ord inte bara ett krav, utan ett verktyg för att styra mot en mer robust och framtidssäkrad affärsmodell. Den som tar det på allvar kan inte bara uppfylla reglerna – utan också skapa affärsvärde i en ekonomi som snabbt förändras.
Comments